hymyileva tytto ulkona

Lasten hampaat ja niiden hoito

Pidämme kunnossa sekä pienemmän lapsen maitohampaat että isomman lapsen tai nuoren pysyvät hampaat. Lasten hammashoito painottuu korjaavan hammashoidon lisäksi erityisesti ennaltaehkäisevään hoitoon. Lasten hampaat ja niiden hoito ovat meillä osaavissa käsissä – pidetään huolta lapsesi hampaista!

Hyvät kokemukset hammashoidosta kannustavat

Hyvät kokemukset ja onnistunut hoito lapsena mahdollistavat hyvän suun terveyden myös aikuisena. Coronaria Hammasklinikalla palvelemme lapsia ystävällisesti ja teemme hoitokäynneistä kiireettömiä ja miellyttäviä. Näin lapselle ei synny turhaa jännitystä hammashoitoa kohtaan. Vastaanotoillamme työskentelee useita lasten hammashoitoon perehtyneitä hammaslääkäreitä ja suuhygienistejä.

Kysy lasten hammashoidosta tarkemmin lähimmältä hammasklinikaltasi. Neuvomme mielellämme ja teemme lapsellesi yksilöllisen hoitosuunnitelman tarkastuskäynnillä.

Varaa aika parhaille lasten hammaslääkäreille Coronaria Hammasklinikoille!

Ennaltaehkäisevä hammashoito

Parasta ennaltaehkäisevää hammashoitoa on tietenkin hampaiden huolellinen puhdistus harjaamalla ne aamuin illoin fluorihammastahnalla. Vauvojen ja pienten lasten hampaiden harjaus noin 6-vuotiaaksi asti tehdään aikuisen toimesta. Sen jälkeen lapsi voi jo harjoitella hampaiden harjausta itsenäisesti, aikuisen valvoessa ja auttaessa viimeistelemään lopputuloksen. Harjaustulos kannattaa tarkistaa vielä itse hampaat harjaavilta alakoululaisilta 12-vuotiaaksi asti – ja passittaa lapsi tarvittaessa uusintapesulle!

Hammastahnan käytön voi aloittaa noin 3-vuotiaana tai lasten hammaslääkärin suosituksen mukaan. Tahnaa annostellaan vain vähän.

Hammasterveyttä edistää myös makeiden syömisten ja juomisten määrän sekä napostelun rajoittaminen. Karkkipäivän sijaan nykyisin suositellaan herkkuhetkeä kerran viikossa, ajoitettuna aterian jälkeen.

Vesi on paras janojuoma, sekä hampaiden että yleisterveyden kannalta! Aterioiden jälkeen lapselle voi antaa ksylitolituotteen, kuten ksylitolipastillin tai isommille lapsille ksylitolipurukumin.

Lisätietoa lasten hampaiden puhdistuksesta, hammastahnan ja ksylitolin käytöstä voit kysyä Coronaria Hammasklinikan lasten hammaslääkäriltä!

Korjaava hammashoito

Korjaava hammashoito tarkoittaa lasten kohdalla tavallisimmin karieksen vaurioittaman eli reikiintyneen hampaan paikkausta. Alkaneen karieksen etenemistä voidaan hidastaa hyvällä harjauksella ja ksylitolituotteiden käytöllä, jolloin reikää ei välttämättä tarvitse paikata.

Jos reikä vaatii paikkausta, teemme toimenpiteestä mahdollisimman kivuttoman puuduttamalla. Puudutus sattuu vähemmän, kun pintapuudutamme ikenen ensin puudutusgeelillä.

Jos lapsi jännittää, voi hänen kanssaan käyttää ennen vastaanotolle tuloa ja sen aikana rentoutus- ja mielikuvaharjoittelua, johon annamme vinkkejä sivuillamme. Lapsi voi ottaa hammaslääkärikäynnille turvaksi myös vaikka rakkaan pehmolelun.

Hampaiden kehittymisen häiriöt

Hampaiden kehittymisen häiriö ilmenee hampaan värimuutoksena tai sen pinnan epämuotoisuutena. Hampaan kiilteessä värimuutosta aiheuttaa usein liiallinen fluorin saanti esimerkiksi juomavedestä. Kehityshäiriöitä voivat aiheuttaa myös jotkut sairaudet tai lääkkeet. Myös tapaturman aiheuttama maitohampaan sisäänpainuminen voi aiheuttaa häiriötä pysyvän hampaan kehitykselle.

Jos jokin lapsesi hampaiden kehityksessä askarruttaa, ota meihin yhteyttä.